tirsdag den 25. februar 2014

Hvide, bløde boller - uden mel og sukker


De her boller blev bare SÅ gode. Jeg lavede dem i går aftes, og spiste en til frokost med ost på, og grøntsager on the side. De smager virkelig godt, og minder mig utrolig meget om traditionelle, hvide boller, som kan købes hos bageren eller i supermarkedet. Thomas, som virkelig er min hårdeste kritiker, var ret tilfreds og de mindede også ham om "ægte" boller. Det siger en del, for Thomas spiser ikke LCHF i samme omfang som mig. 

Som med alle andre varianter af LCHF -venligt brød, er det (i hvert fald for mig) vigtigt at holde sig for øje, at det ikke skal indgå i den daglige kost. Det er derimod noget man kan vælge til i ny og næ, hvis man har rigtig meget lyst til en ostemad, ved særlige lejligheder eller i weekenderne. 

Til 8 store boller skal du bruge
4 æg
50 g smeltet smør
1 dl fløde
2 spsk. græsk yoghurt
½ dl fedtreduceret mandelmel (fx fra Funktionel Mad) 
½ dl fedtreduceret sesammel (Funktionel Mad)
1,5 dl. mandler, malet til mel
5 spsk loppefrøskaller (HUSK)
2 tsk bagepulver 
2 spsk hørfrø + lidt til pynt 


Start med at piske æggene (og blommen) i et par minutter, til de er blevet luftige. Pisk derefter fløde, smeltet smør og græsk yoghurt sammen med æggene. I en separat skål, blandes alle de tørre ingredienser (sesammel, mandelme (fedtreduceret og hjemmelavet)l, loppefrøskaller, bagepulver, hørfrø), og herefter røres det sammen med ægge-massen. Rør det hele godt sammen, og lad dejen stå et par minutter, så mandelmel, sesammel og loppefrøskallerne kan suge væske til sig. Hvis du synes at dejen er meget tynd, kan du tilføje lidt ekstra hjemmelavet mandelmel. 

Ved hjælp af en spiseske, putter du nogle store klatter dej på en bageplade (med bagepapir), hvis du ønsker boller med et rustikt look, gør du intet andet end at pynte med hørfrø, inden de bages. For et lidt mere rundt look, kan du tage en spiseske, dyppe den i vand, og med bagsiden af den våde ske, glatte og forme dejen, så den bliver mere rund og bolle-agtig. 

Bag bollerne ved 180 grader, indtil du vurderer at de har fået nok - jeg tager sjældent tid på de ting, som jeg har i ovnen, men holder bare øje og tager tingene ud, når de virker færdige. Voila! Smager skønt med smør og ost. 

TIP: 
Du kan halvere bollen, og give den en tur på brødristeren - det smager også fantastisk!
Ingen kommentarer:

Send en kommentar