søndag den 3. februar 2013

Overskudschokolade og en snak om madspild

Forleden dag spiste vi (lækker) aftensmad hjemme hos mine svigerforældre, og så syntes jeg kun det var fair, at jeg medbragte lidt lækkerier til X-factor. Det blev så til hjemmelavet bounty og snickers - To virkelig nemme og velsmagende dessert-agtige ting, som jeg vil lave et indlæg om meget snart. Indtil videre kan du kigge her hos Jane, hvor jeg har fundet inspiration til opskrifterne.

Men! Der er tit en del chokolade tilbage (how!?) når jeg har lavet de her former for desserter, hvor chokoladen skal smeltes.. Og jeg synes altså ikke bare det skal gå til spilde. Samtidig har jeg svært ved at spise chokolade 86 % rent, så hardcore er jeg bare ikke endnu. Det er simpelthen for.. Kraftigt - og minder på ingen måde om den form for chokolade, som jeg har kastet indenbords det meste af mit liv. Derfor får du her mine bud på, hvordan du kan bruge smeltet chokolade, som er i overskud. 

Det her er smeltet chokolade 86 %, blandet med en smulte stevia, agavesirup og kokosolie uden smag - Jeg har blandet det med disse ting, dels for at få det sødere og dels for at gøre chokoladen mere smooth. Derefter blev chokoladen fyldt i de her små forme og fyldt med henholdsvis gojibær og peanuts. Dem med gojibær er særligt gode, da de ligesom bliver lidt 'seje' i det, og det er altså fantastisk!


De her er mine favoritter - og hvis jeg lukker øjnene og smager rigtigt efter, så smager de en lille smule af marcipanbrød, af høj kvalitet altså. Det er stadig smeltet chokolade, blandet med en smule stevia og agavesirup og så har jeg dyppet rå mandler i og lagt på køl. Jeg elsker jo mandler! Saltmandler, chilimandler, lakridsmandler, brændte mandler og nu også chokomandler.. Virkelig en nem, nem, nem slik-agtig dims, som smager skønt.


Husk! Tænk over hvor meget mad du smider ud. Kunne det genbruges? Kunne det anvendes på en ny måde? Kunne det fryses? Madspild er noget vi alle bør tænke over, hvis du spørg mig. Jeg tvivler på at chokolade er den fødevarer, som bliver spildt allermest - men helt generelt.. Tænk over det.

Hvis du skal bruge et kvart hvidkål i en ret i en uge, så sørg for at planlægge en ret, hvor du kan bruge det resterende hvidkål. Lad være med at smide rester ud, hvis der er lidt tilbage efter aftensmaden - gem det og brug det til frokost. Eller frys det. Jeg er vokset op med "Der sidder altså børn nede i Afrika og sulter..", og selvom man kan diskuterer kvaliteten af dét argument, så er det altså rigtigt. Jeg synes vi bør være mere kreative og være lidt mere taknemmelige for den verden vi lever i. Jeg pønser lidt på at lave et eksperiment på et tidspunkt, for at se hvor meget mad jeg egentlig smider ud i løbet af en uge. Nu må vi se :)

2 kommentarer:

  1. Mandler er gudeføde! Har du prøvet at lave saltmandler selv? Jeg er absolut afhængig af dem ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja jeg har så - og lakridsmandler. Det er fantastisk. Overtrukket med chokolade er altså også ret godt.

      Slet