Hvad er LCHF?


 Det er vigtigt for mig at slå fast, inden vi går ind i pricipperne bag LCHF, at denne livsstil ser forskellig ud, afhængigt af, hvem du spørger. For mig er det én ting (det vil jeg komme ind på længere nede), mens det for andre er noget andet. Men der er nogle basale principper, som kan beskrives således:
LCHF står for Low Carb High Fat, og betyder altså, at vi minimere vores indtag af kulhydrater - til gengæld skruer vi op for mængden af fedt i vores kost. Kort sagt kan man sige, at vi skifter vores "gamle" brændstof (kulhydrater) ud med en ny form for brændstof (fedt). Og hvorfor i alverden skulle vi så gøre det?

Der er mange forskellige fordele ved at skifte det hvide brød, pastaen og slik og sodavand ud med smør, fløde, ost og masser grøntsager. Fordelene kan bl.a. være
- Vægttab
- Bedre og større energiniveau
- Fertilitetsforbedring
- Kontrol over blodsukker
- Mindre oppustethed
- Bedre humør og overskud
- Varig mæthed og dermed mindre lækkersult

På LCHF "må" man spise:
Æg - kogte, stegte, røræg, omelet.
Fisk og skaldyr - laks, rejer, makrel, tun, torskerogn m.fl. 
Kød - Lam, vildt, okse, svin 
Fjerkræ - Kylling, kalkun, and
Sovser/dressing - som fx mayonnaise, olivenolie, pesto, bearnaise, hollandaise, m.fl.
Grøntsager - blomkål, hvidkål, rødkål, rosenkål, grønkål, asparges, broccoli, squash, aubergine, spinat, svampe, agurk, salat, avocado, løg, peberfrugt, tomater m.fl.
Mælkeprodukter - smør (ikke blandingsprodukter), fløde, creme fraiche (38 %), græsk yoghurt 
Ost (de fede) - Philadelphia, flødehavarti, feta, cheddar, emmentaler, parmesan, hytteost m.fl.
Diverse - kokomælk (fuldfed), oliven, kokosolie, olivenolie (vælg gerne koldpressede, øko-olier) m.fl.

En gang imellem kan du hygge dig med: 
Alkohol - fx tør vin eller ren spiritus som fx vodka
Chokolade - Mindst 70 %, og gerne højere
Rodfrugter - rødbeder, pastinak, knoldselleri, jordskokker, gulerødder
Nødder - som fx paranødder, macadamianødder, mandler, hasselnødder, m.fl.
Bær - som fx jordbær, hindbær, blåbær (både friske og frosne)

Undgå helst:
Sukker - som fx slik, sodavand, kager og is
Stivelse - som fx kartofler, pasta, ris, bulgur, couscous, brød m.fl. (også fuldkornsprodukter)
Blandingsprodukter - som fx margarine - det er unaturligt og kemisk!
Sød alkohol -
herunder øl, somersby, tempt, smirn-off ice m.fl. (det er fyldt med sukker)

Der findes desuden en række "luksus-varer", som bl.a. kan bruges til bagværk. Disse varer er ikke nødvendige for at leve efter LCHF principperne, men bare et supplement, hvis man ønsker en form for brøderstatning en gang imellem. Der findes dog et par "luksus-varer", som jeg ganske ikke kan leve uden, men ellers fungerer de (i min verden), som noget der hører til en gang imellem. Ikke til hverdag.

"Luksus-varer": 
Kokosolie - dét kan jeg ikke leve uden! Det er super sundt og jeg bruger det bl.a. til stegning, i kaffen og i bagværk.
Loppefrøskaller (den grønne) - også kendt som HUSK. De indeholder mange fibre, og bruges hovedsageligt i bagværk. De suger ekstremt meget væske, og er derfor med til at give bagværk en mere "almindelig" struktur.
Fiberhusk (den gule) - forveksles ofte med loppefrøskaller/HUSK. De har samme effekt, men mængden skal halveres i forhold til HUSK. Står der fx "2 spsk. HUSK/loppefrøskaller" i en opskrift, skal du kun bruge halvt så meget Fiberhusk, altså 1. spsk. 
Hjemmelavet nøddemel - som fx mandelmel, hasselnøddemel, sesammel m.fl., bruges igen i bagværk, for at give brød og kage struktur og smag. Hjemmelavet nøddemel, som laves ved at kværne nødder til mel, suger ikke væske, som den affedtede nøddemel gør.
Affedtet nøddemel - som fx mandelmel, sesammel og valnøddemel, peanutmel som findes i diverse online butikker og i de fleste helsekostbutikker. Bruges til bagværk, men suger en del væske, ligesom HUSK, og er derfor virkelig effektive i bagværk.
Kokosfibre/affedtet kokosmel - Ligesom affedtet nøddemel og HUSK, suger kokosfibrene rigtig meget væske til sig. Er optimale til især sødt bagværk, da der er en naturlig sødlig smag fra kokossen.
Pofiber - "Består af tørret kartoffelfiber, men indeholder kun 12g kulhydrat/100g. Binder væske rigtigt effektivt og giver brød en saftig konsistens. Pofiber er smagsneutralt og findelt." (lchfbutikken.dk) 
Chiafrø - "Chiafrø er unikke, fordi de har en usædvanlig høj koncentration af en række næringsstoffer, fx omega 3 og kostfibre. Et lille og kraftfuldt frø, som er et perfekt supplement til fx bagværk." (lchfbutikken.dk)  
Sødning - som fx sukrin (som sukker), sukrin melis (som flormelis) og sukrin gold (brun farin), er alt samme populære at søde med i Low Carb bagværk. Det er et naturligt sødemiddel, som ikke optages i kroppen, og udskilles igennem urinen.
Vaniljepulver - er fantastisk i desserter og bagværk.

Der findes flere årsager til, at man vælger at spise efter Low Carb High Fat principperne, og der findes også flere forskellige måder at gøre det på. Nogle er meget strikse og holder sig til måltider bestående af grønt (overjordiske grøntsager), protein og fedt. Andre inviterer oftere bagværk, bær, frugt, alkohol osv., ind i deres liv. Det handler (for mig) om at mærke efter, og lære sin krop at kende. Personligt spiser jeg både rodfrugter, nødder og bær næsten ugentligt - det er fyfy i andres verden, men det er forskelligt hvad der fungerer for folk, og hvad vi vil opnå med LCHF.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar