fredag den 26. april 2013

Boganmeldelse: LCHF - Spis dig mæt og glad, af Jane Faerber


Jeg modtog en pakke med posten i går.. En pakke som jeg har ventet på et godt stykke tid, og virkelig set frem til at have i mine hænder. Pakken indeholdt bogen; LCHF - Spis dig mæt og glad. Bogen er skrevet af Jane Faerber, som også står bag bloggen www.madbanditten.dk. Jeg vil forsøge at forholde mig objektiv i forhold til min anmeldelse af bogen, men det bliver en udfordring.. For jeg beundrer Janes måde at skrive på, hendes kreativitet i køkkenet, hendes "nede-på-jorden" facon og hendes ydmyghed omkring egne talenter (som overhovedet ikke er nødvendig, men som absolut har sin charme). Og så har jeg ikke engang mødt hende IRL.

Jeg har været meget spændt på at se hvad bogen her egentlig ville indeholde, udover opskrifter og smuk mad. Man bliver som læser taget i hånden, allerede fra bogens start. Det giver mig en tryghedsfornemmelse, at forfatteren i bogen her, ret hurtigt lægger ud med en personlig beretning om, hvorfor hun i dag har valgt at spise LCHF. Jeg har læst utallige sunde madbøger, hvor man igennem bogen fik dikteret hvad man skulle gøre for at blive sundere (og tabe sig), og bag på bogen sad der altid en tynd, smuk kvinde, som tvivlsomt vidste hvilke problemer JEG kunne sidde med.
Bag på denne bog er der også et billede af en slank, smuk kvinde – men hun gør bogen personlig og gør meget ud af, flere steder, at gøre opmærksom på hvor forskellige vi er.. Og derfor ikke kan give os et facit på hvad vi skal gøre. Det er fantastisk at man som læser ikke får fortalt hvordan tingene skal gøres – det er noget af det smukke ved den måde at spise på; der er retningslinjer, eller en guide, men der findes ingen regler.

Jeg er fuldstændig tosset med, at man både får forfatterens personlige historie, teori som understøtter bogens pointe, en kort og præcis beskrivelse af LCHF – og det man ’må’ spise, kostråd gennem tiden (nødvendigt, for at forstå LCHF), og sidst men ikke mindst: En beskrivelse af diverse produkter som er gode at have i køleskabet/skabet, når man spiser på denne måde; både basis – og deluxe varer.
- Dette er desuden ikke bare en standard kogebog, som kaster opskrifter i nakken på dig, men ikke kommer rundt om det mest væsentlige; din følelse for og omkring dig selv. ”[..] At lære at holde af sig selv og acceptere sig selv er en livslang lektion. Men det er en dem, det allerbedst kan betale sig at arbejde med [..]”. Jeg lader det lige stå for sig selv....... 

Der er mange lækre opskrifter i ”LCHF – Spis dig mæt og glad”, og de er stillet op og beskrevet på en måde, som kan give enhver stress.. Ikke fordi det er særlig avanceret eller dyrt; men simpelthen fordi man gerne vil i gang med alting på én gang. Jeg fik som sagt min bog i går, og ikke nok med at jeg har fantaseret om at sætte tænderne i lækker morgenmad, frokost, aftensmad, bagværk, dessert, dressing/dip og drikkevarer i dagtimerne; jeg har drømt om maden på billederne i nat! Lidt sært, ikke?
- Opskrifterne er både velegnede til hverdagsmad og gæstemad; og man får en kort og præcis beskrivelse af, hvordan man skal gå til værks. 

 For mig at se, er der ikke en finger at sætte på æstetikken i denne bog. Den er fyldt op med skarpe farver og smukke, professionelle madbilleder, som får ens tænder til at løbe i vand. Nogle af bogens pointer, som fx. at LCHF ikke bare går ud på at spise æg og bacon, bliver tydeliggjort alle steder i bogen, fordi billederne er fyldt med smukke grøntsager. Billederne, og stylingen af maden, giver læseren lyst til og mod på at kaste sig ud i de forskellige retter. Der er (sikkert helt bevidst) blevet gjort meget ud af, at billederne og retterne virker hjemmelige og ikke så avancerede. Det ses fx ved, at nogle kyllingespyd stadig lægger på brugt bagepapir, og ligesom signalerer (for mig), at det her er altså bare MAD, og ikke gourmet på et niveau, hvor vi almindelige dødelige ikke kan følge med. 

Jeg sagde jo at jeg ville forsøge at forholde mig objektivt, og det synes jeg egentlig er lykkes meget godt. Jeg har vitterligt intet dårligt at sige om denne bog. Den har været alle pengene værd. Køb den, læs den, nyd den!

Jane,
Du har brugt meget tid på denne bog – og jeg er sikker på at din introduktion til LCHF, både her og på bloggen, vil hjælpe til at mange (andre end mig) vil få et bedre liv med høj kvalitet. Du når ud til dine læsere på et plan, som ikke ses særlig ofte, og du fortjener den succes der måtte komme med denne og (forhåbentlig) den næste bog. Jeg kommer ikke kun med disse roser fordi jeg er fan; men fordi jeg oprigtigt mener at du har fat i den lange ende med det her LCHF, og det er fantastisk at du har taget den gule trøje på, og tager os andre med ud i et liv fyldt med god mad og indre ro. Så tak… Du får 6 ud af 5 stjerner.

Jacqueline

Ps! Er du interesseret i bogen, men har ikke fået fingrene i den endnu? Se her.

2 kommentarer:

  1. Åååårh, jeg får helt kuldegysninger! Sikke en fin anmeldelse. Det er så dejligt at se bogen blive læst i samme ånd, som den er skrevet. Ikke så meget pis. Bare rigtig mad. - og lidt kærlighed!

    Tak <3

    SvarSlet